Eaton impreuna cu Nissan propun o solutie revolutionara de stocare energie pentru locuinta

In premiera pe piata mondiala producatorul auto Nissan vine cu o solutie inovatoare de stocare a energie electrice produse in excess de catre sistemul fotovoltaic al imobilului.

Aceasta solutie ingenioasa poarta numele ” Nissan Energy Solar”

“În mod tradițional, energia solară a fost folosită pentru a alimenta electrocasnice în timpul zilei, dar acum, cu Nissan Energy Solar, pot folosi sistemul de stocare a bateriilor solare pentru a stoca excesul de energie de pe panourile  solare și pentru a-l folosi în timpul nopții și în zilele înnorate. Noul produs Nissan Energy Solar include un sistem de gestionare a energiei la domiciliu, care va permite utilizatorilor să controleze cum și când vor să își folosească energia. Ajută, de asemenea, să facă întregul sistem de energie solară cât mai eficient și durabil”

Acest concept este dezvoltat impreuna cu Eaton:

“Nissan este un pionier în tehnologia bateriilor de vehicule electrice. Și colaborând cu Eaton Industries, un expert mondial în gestionarea energiei, poate asigura performanță, fiabilitate și siguranță cu xStorage Home. Unitatea  xStorage Home  ajută, de asemenea,  ca locuitorii să joace un rol esențial în curățarea planetei. Reducerea tensiunii de aprovizionare cu energie în momentele cererii maxime poate reduce dependența noastră de combustibili fosili și crește integrarea unei energii mai regenerabile în rețelele noastre naționale.”

Solutii diverse pentru posesorii de sistem fotovoltaice casnice:

“Nissan Energy Solar oferă o flexibilitate completă. Fie că sunteți în căutarea energiei  solare cu soluție de stocare a bateriei solare, doriți să adăugați spațiu de stocare la panourile solare existente, fie că simțiți că un sistem solar este potrivit pentru nevoile dvs., vă putem ajuta să găsiți soluția potrivită pentru dvs.” spune prin  proiectul sau aextrem de ambitios, producatorul Nissan.

Un alt mare avantaj al Nissan Energy Solar este ca acesta poate fi utilizat ca back up in caz de intreruperea energiei electrice.

Energia generată este  trimisă soluției de stocare xStorageHome, produsă în parteneriat cu Eaton. Odată ce energia este stocată, puteți alege când doriți să utilizați puterea de rezervă, ca noaptea, pentru a continua alimentarea casei sau pentru a încărca o mașină electrică ca Leaf.

Nissan consideră solarul ca o componentă cheie în schimbarea modului în care producem și gestionăm energia. Noua autoutilitară Leaf și electric e-NV200 oferă și o încărcare bidirecțională, astfel încât potențialul bateriei din aceste vehicule să fie utilizat și ca stocare temporară, cu posibilitatea de a elibera energia stocată în rețea atunci când cererile sunt mari , apoi reîncărcarea când scăderea cererii și ratele de energie revin la tarife mai mici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unde poate fi gasit :

Nissan a anunțat lansarea cu amănuntul a soluției sale energetice integrate pentru locuințe în mai 2018. Din păcate, este disponibilă doar în Marea Britanie.

Si pentru ca nu era suficienta aceasta extraordinara idee de utilizare a energie solare, Nissan impreuna cu Eaton merg mai departe si propun clientilor doua variante de achizitie a sistemuluil xStorageHome una exchipata cu baterii noi Nissan Leaf noi, ia a doua , pentru o utilizare responsabila a resurselor naturii, cu baterii second hand.

Steve Spicer, expert în stocarea energiei la Eaton, prezinta modul în care stocarea de energie poate ajuta la echilibrarea rețelei și ce ar trebui să iei în considerare atunci când selectezi un sistem de stocare a energiei, tot el precizeaza variantele de exhipare ale sistemului cu bateriile Nissan Leaf.

Aceasta idee de a utiliza stocarea in baterii second hand de la Nissan este aplicata de Eaton si la scara mult mai mare, un exemplu de luat in considere este Amsterdam Arena

Cele doua companii au dezvoltat  un sistem de stocare a energiei pentru a face Amsterdam Arena mai eficient din punct de vedere energetic și pentru a se asigura că luminile nu se sting niciodată.

Pe scurt conceptul Eaton Nissan propune o solutie controlata de singură unitate care include mai multe intrări de energie, cum ar fi de la solar și rețea, stocarea bateriei folosind bateriile Nissan Leaf second hand și  UPS-ului pentru furnizarea de energie curată, echilibrată.

Cei interesati de domeniul electric si nu numai, sunt invitati sa se aboneze la canalul nostru de Youtube pentru a fi la curent cu ultimele noutati in domeniul electric.

Daca vi s-a parut interesanta stirea si doriti sa fiti la curent cu informatii din gama produselor electrice va invitam sa va abonati la canalul nostru de youtube

 

 

Postat in Electricitate ecologie, Fara categorie | Lasa un comentariu

Tipuri de conexiuni electrice in doze

O instalatie electrica buna depinde in foarte mare proportie de solutia aleasa pentru conexiunile in doze. Evident ca foarte importante sunt protectiile alese (sigurantele automate) , tipul de aparataj ( prize intrerupatoare), calibrare corecta a sectiunii conductorilor electrici, dar toate acestea depind de o conectare foarte buna in doze.

In trecut, cu mult ani in urma, singura solutie de conexiune in doza era rasucirea si cositorirea conductorilor electric. Acest tip este folosit destul de frecvent chiar si in ziua de azi, dar acest proces este unul mai anevoios si care necesita o atentie deosebita la curatarea conducotriloe electrici. In plus necesita mai multe scule de lucru.

O alta metaoda de conexiune in doza este clema cu surub, recomandata acolo unde se conecteaza circuite electrice cu sectiuni mai mari, de regula conductori de peste 4mmp.

Clema rapida, acest sistem este unul de ultima generatie, foarte practic si comod, dar cu o lunga lista de comentarii, la inceput acest tip de conexiune nu a fost foarte agreeat de multi electricieni. Dar in urma studiilor, testelor si nu in ultimul rand a puneri in practica, azi din ce in ce mai multi electricieni apeleaza la acest tip de conexiune. In acest sens pe Grupul Electricienilor Facebook a fost realizat un sondaj care atesta acest clasament.

Sondajul poate fi vazut aici:

https://www.facebook.com/groups/grupulelectricienilor/permalink/1129797930521052/

Cautare in grup dupa subiectul : ” Ce tip de conexiune electrica folositi in dozele de legaturi?”

Atentie, acest tip de conexiune electrica este recomandat pentru circuite cu incarcare normala.

Demonstratie video cu rezistenta conexiunii electrice la clemele rapide aic:

Postat in Fara categorie | Lasa un comentariu

Statiile electrice pentru incarcare auto electric sau hybrid devin o necesaitate.

Din ce in ce mai mul in piata auto isi fac loc masinile hybrid sau full electric.

Acest lucru presupune adaptarea sau extinderea  instalatiilor electrice in cladiri. Daca pana acum o lucuinta era gandita la un anumit numar de consumatori clasici , eu zic, ca a venit timpul ca potentialii investitori sau proiectantii sa tina cont de acest aspect si sa prevada si acesti consumatori noi. Daca pana acum la majoritatea locuintelor noi era suficient un bransament monfazat, acum ar fi de mare ajutor sa se ia in calcul un consumator trifazic daca se doreste o statie de incarcare cat mai eficienta. Evident ca exista si solutie de statie incarcare monofazata, dar acest lucru presupune cateva dezavantaje printre care mentionez doua foarte importante :

-statiile de incarca monofazice au viteza lenta de incarcare, in cazul in care exista un automobil de capacitate mai mare, atunci apare o reala problema sau chiar incapacitatea de incarcare.

-de regula bransamentul monofazat presupune o putere mica instalata, in acest caz statia de incarcare monofazata trebuie sa fie una inteligenta si care va functiona numai cand nu este consum mare de curent in casa (exista statii care stiu sa functioneze numai cand exista rezerva de putere) Exemplu de functionare aici.

Modele si preturi pentru acest tip de produse aici

In cazul cladirilor publice se recomanda cu tarie sa se prevada statie de incarcare trifazata deoarece numai acestea pot fi gandite si echipate anti vandal, cu acces restrictionat etc etc.

Ca sa concluzionam:

1 – Statiile monfazate sunt recomandate pentru uz caznic deoarece au o incarcare lenta si  au lipsa posibilitatii echiparii cu control acces.

 

 

 

 

2 – PILLAR : tip pilon, ce se preteaza pentru parcari in aer liber si alte spatii publice, cu montaj pe pardoseala, cu fetele laterale complet editabile si iluminate din fundal (care se pot folosi ca spatiu de reclama) dar si o varianta din inox pentru aplicatii speciale.

 

 

 

 

 

3 – Dublu WALLBOX : pentru montaj pe perete dar si cu posibilitatea de montaj pe pardoseala, folosind accesoriile corespunzatoare;

 

 

 

 

4 FAST CHARGING : in curent continuu, cu montaj pe pardoseala. exclusiv trifazate si sunt indicate numai zonelor dedicate incarcarii auto ( benzinarii, parcari mall, etc)

 

 

 

 

Aceste statii pot fi echipate cu:

–          RFID : control acces sau / si cost control (se mai echipeaza cu un cititor de carduri + cardurile aferente);

–          Energy meter : masurarea parametrilor electrici si contorizare;

–          Protection : protectie locala la suprasarcina si scurtcircuit + protectie diferentiala de tip B;

–          Interlock : capacul prizei se interblocheaza mecanic;

In functie de fiecare aplicatie in parte, se poate folosi orice grad de echipare (mai sus mentionat) sau orice putere, in functie de cat de repede se doreste a se incarca masina.

Postat in Electricitate ecologie | Lasa un comentariu

Casa inteligenta moft sau necesitate?

In ultimii ani pe  piata a aparut fenomenul de Casa Inteligenta asa zisa tehnologie Smart Home sau BMS (Building Management System). In realitate este o ramura din automatica industriala aplicata la cladirile rezindentiale. Practic cu ajutorul unei  centrale programate se pot gestiona si automatiza orice circuite electrice din cladire.

Am observat ca majoritatea prezentarilor video, reclamelor cu privire la sistemul de Smart Home, prezinta cum o persoana se trezeste dimineata jaluzele se ridica, cafeaua este pregatita etc etc, practic majoritatea mesajelor duc catre beneficiile confortului la superlativ. Totul este automatizat, functional, si transforma locuinta in ceva miraculos extrem de intuitiv cu obiceiurile si nevoiele locatarilor.

Ghidati de majoritatea prezentarilor am fi tentati sa asociem Sistemul Smart Home cu o serie de beneficii in privinta confortului. Acest lucru este perfect adevarat, INSA consider ca ar mai fi de luat in calcul cateva super avantaje cu privire la securitatea si preventia oferita de un sistem Smart Home . Mai jos prezint cateva ideei pentru care orice familie ar trebui sa se gandeasca la sistemul Smart Home :

  • cu ajutorul unui senzor de Monoxid de Cabon se poate evita o potentiala intoxicare sau mai rau cu gaze emanate de un semineu pe lemne, soba defecta , aragaz etc – practic un senzor de monoxid de carbon ne poate salva viata, acesta detecteaza gazul toxic, trimite smenale la o centrala care poate porni un ventilator, poate da un sms, mail alerta sonora sau de orice natura. Concluzie PROTECTIE ANTI AXFISIERE CU CO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • PROTECTIE LA INCENDIU. Senzorul de fum detecteaza prezenta fumului in incinta sau orice schimbare brusca de temperatura ( acesta functie o au numai senzorii de ultima generatie, acestia au aparut datorita faptului ca exista materiale care nu produc fum toxic iar un senzor de fum normal nu ar detecta pericolul, tip de material foarte des intalni in cadirile publice). Orice mesaj de alerta se trimite la centrala care declanseaza scenarii predefinite si porneste alertarea. Ca si scenarii predefinite ar fi activarea unor sirene simultan cu un sistem de stingere automat.

 

 

 

 

Senzor de vibratii – exista un senzor care poate detecta orice vibratie a pamantului in cazul unui cutremur, cu ajutorul acestei infomatii se pot activa porti automate de deschidere, inchidere vane de gaz , alarmare locatari etc

 

 

 

 

 

 

 

Protectie la inundatie. Cu ajutorul senzorului de inundatie se poate detecta aparitia apei si declansa un scenariu de inchidere automata a robinetului central de alimentare cu apa

 

 

 

 

 

 

 

 

In concluzie cu un sistem Smart Home se pot obtine mult mai multe avantaje. Cu Smart Home putem avea Confort , Economie , Ecologie  si nu in ultimul rand Securitate, poate ar fi fost mai bine ca prezentarile sau reclamele acestor sisteme sa se faca incepand de la securitate.

Sistemele smart home nu sunt un moft ci o necesitate!

Postat in Casa inteligenta | Etichetat | 1 Comentariu

Tipuri si dimensiuni prestupe electrice pentru etansare conexiuni

In piata exista presetupe clasificate dupa dimeniuni PG sau Metrice, mai jos gasiti un table de clarificare a dimensiunilor acestora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca si modele de presetupe clasice din plastic puteti gasi aici 

Presetupe antiex 

Postat in Agenda Electricianului | Lasa un comentariu

Posibilitati de comanda circuite de iluminat

Exista foarte multe metode de realizarea comenzii cirucitelor de iluminat

Cea mai folosita este versiunea clasica de comanda cu intrerupator pe faza lampii de iluminat. Exemple de intrerupatoare aici 

 

O alta situatie de comanda corpurilor de ilumnat este cea asa numita Cap SCARA – atunci cand iluminatul se doreste a fi comandat din 2 puncte, ca si exemplu de la intrare in dormitor si de la pat ( des intalnit in camerele de hotel). La aceasta conexiune se utilizeaza 3 fire intre butoante. Exemple de butoane cap scara aici 

 

 

 

Comanda iluminat din mai mult de doua puncte , in acest caz se utilizeaza butoanele Cap Scara la capetele liniei  iar intre ele o infinitate de interupatoare Cap Cruce . Acest tip de iluinare este foarte utilizat la iluminatul holurilor. La acest tip de instalatie se tulizeaza 4 fire pentru butoanele din mijloc( cap cruce) si respectiv 3 fire la capete ( cap scara) . Exemplu de butoane cap cruce aici 

 

Control iluminat prin relee pas cu pas sau teleruptor, se utilizeaza comanda “indirecta” practic actionarea luminii se face prin butoane cu revenire ( tip Push Buton), care comanda releul si releul comanda lampa de iluminat. Aceasta conexiune necesita 2 fire la buton si poate avea o infinitate de butoane. Foarte dest utlizata in luminatul scarilor, mai ales cu Relee automate de Scara care au si functie de temporizare pentru inchidere automata lumina. un avantaj in plus pentru acest tip de control iluminat este ca se pot alege relee cu bobina la 12 sau 24V si astfel butoanele pot fi amplasate in locuri cu umiditate. Constructiv teleruptorul poate fi cu montaj in doza sau pe sina din ( in tablouri electrice langa sigurante) . Exemple de teleruptoare cu montaj pe sina aici  . Butoane cu revenire aici  Relee automate de scara aici 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comanda wireless prin buton cu baterie plus releu in corpul de iluminat. Acest tip de ilumnare se utilizeaza in special acolo unde instalatia este realizata, totul este finisat si nu se mai pot trage fire electrice. Sistemul presupune un buton plat cu baterie care se monteaza pe orice suprafata din camera plus relul wireless care se poate pune in doza de legaturi sau in lampa . Sisteme aici 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Control iluminat via smart home este acel iluminat care se realizeaza in mod inteligent in functie de o serie de factori, scenarii etc. Se utilizeaza in case Smart, ca si exemplu de scenraii control ar fi cel mai utilizat atunc cand proprietarul este plecat iar iluminatul se aprinde diferit pe zone ale casei pentru a lasa impresia de casa locuita. Sau un alt scenariu de iluminare este cel in functie de meteo, etc etc

Controlul smart home se face wireless sau cu fir prin butoane cu doua fire cu revenire .

 

 

 

 

Control iluminat cu senzori de miscare sau crepusculari, este un sistem automat care se foloseste in special pentru iluminatul exterior ( atunci cand este vorba de senzor crepuscular)  sau pentru iluminatul spatiilor industriale, zonelor de trecere, bai etc ( atunci cand este vorba de control in functie de miscare, exemple senzori miscare aici )

Postat in Agenda Electricianului, Electricitate ecologie, Iluminat | Lasa un comentariu

Corpuri de iluminat si aparataj antivandalism

Aceasta galerie contine 3 fotografii.

Aceasta familie de aparataje electrice presupune o serie de caracterisitici speciale cu privire la rezistenta la impact sau agresiuni. Zonele unde se folosesc acest tip de produse sunt spatiile publice cum ar fi stadioane, statii de metrou sau autobuz, iluminarea … Continue reading

Mai multe galerii | Lasa un comentariu

Instalatii electrice pentru case din lemn sau zone cu potential inflamabil

Aceasta galerie contine 15 fotografii.

Dupa cum stim cu totii, casele din lemn, cabanele, mansardele necesita o atentie deosebita in realizarea instalatiei electrice. Daca la instalatia sanitara sau chiar si termica nu este necesara o abordare extrem de precauta, de regula acestea fiind similare sau … Continue reading

Mai multe galerii | Lasa un comentariu

Senzori de miscare tipuri de tehnologie utilizata

Aceasta galerie contine 5 fotografii.

Pe piata exista la aceasta ora extrem de multe modele de senzori de miscare in special pentru comanda iluminatului, cu diferite tipuri de fixare si diferite unghiuri de detectie. Pentru alegerea corecta a unui senzor de miscare este foarte important sa … Continue reading

Mai multe galerii | Lasa un comentariu

Terminologie si abrevieri in instalatii electrice confomr I7 /2011

Postez acest extras din normativul I7 deoare tot mai multi electricieni se lovesc de abrevieri in proiecte de instalatii electrice . Mai jos veti gasi abrevieri extrase din normativ si aranjate in ordine alfabetica :

Mai multe detalii

Postat in Agenda Electricianului | Lasa un comentariu