Un paratrasnet cu dispozitiv de amorsare (PDA) este compus dintr-un vârf de captare, un dispozitiv de amorsare si o tija suport pe care se gaseste un sistem de conexiune al conductorului de coborare.
Reguli de instalare :
PDA se instaleaza, de preferinta, pe locul cel mai înalt al constructiei, respectiv al zonei care o protejeaza.
Volumul de cladire, proprietate care trebuie protejat este delimitat de suprafata de revolutie care are aceeas axa cu PDA si este delimitata de razele de protectie Rp corespunzatoare diferitelor înaltimi h, conform pozei de mai jos
In functie de inaltimea catargului pe care este montat varfu PDA si de valoarea data de producator, masurata in µs, se poate determina si raza zonei de protectie. Mai jos este un tabel cu razele de protectie in functie de inaltime si de µs grupate pe coloane cu grupe de protectie.
Paratrasnet cu dispozitiv de amorsare Δt= 15 µs
Paratrasnet cu dispozitiv de amorsare Δt= 30 µs
Paratrasnet cu dispozitiv de amorsare Δt= 45 µs
Paratrasnet cu dispozitiv de amorsare Δt= 60 µs
Atentie, aceste valori pot sa fie diferite in functie de producatorul ales. Tablele de mai sus sunt ale producatorului autorizat pentru piate romana si Ce, numit Eurostar. Pentru detalii complete si preturi va rog accesati aici
Conditii clare ale instalatie PDA conform normtativ I7 / 2011 :
– PDA pot fi din cupru, otel cuprat sau otel inox. Tija si varful au o sectiune conductoare mai mare de 120 mm2
-Vârful unui PDA trebuie sa fie cu cel putin 2 m deasupra zonei pe care o protejeaza (de exemplu antenele, turnurile de racire, acoperisurile, rezervoarele etc.). Aceasta conditie se refera la inaltimea efectiva a catargului pe care se fixeaza varful. Modele catarge si sisteme de fixare aici.
-Atunci când instalatia de paratrasnet contine mai multe PDA-uri pentru aceeasi constructie, acestea se leaga între ele printr-un conductor, cu exceptia situatiilor în care acesta trebuie sa ocoleasca obstacole (cornise, aticuri) denivelari pozitive si negative mai mari de 1,5 m.
-Daca trebuie protejate suprafete deschise (terenuri de sport, campinguri, piscine etc.), instalatia de paratrasnet PDA se
instaleaza pe suporti speciali: stalpi, catarge, piloni, sau pe alta constructie învecinata care permite acesteia sa acopere întreaga zona de protejat.
-Atunci când catargele sunt ancorate cu sufe de tractiune, acestea se leaga în punctele de ancorare de jos, la conductoarele de coborare.
– Fiecare PDA este legat la pamant prin cel putin doua coborari.
Sunt necesare cel putin patru coborari în urmatoarele cazuri:
I daca proiectia pe orizontala a conductorului de coborâre este mai mare decat proiectia pe verticala;
II daca înaltimea constructiei este mai mare de 28 m;
Acestea trebuie dispuse pe fatade opuse.
-Este interzisa utilizarea cablurilor coaxiale izolate drept conductoare de coborâre.
-In cazul în care se utilizeaza un contor de lovituri de trasnet, acesta trebuie amplasat pe conductorul de coborare cel mai scurt si deasupra piesei de separatie.
-Daca se utilizeaza coborari naturale, PDA-ul se leaga la partea superioara direct la structura metalica, iar aceasta se leaga la partea inferioara la priza de pamant.
-Fiecare coborare a PDA trebuie sa aiba cel putin o legatura la o priza de pamant
-Prizele de pamânt artificiale sunt din:
a) conductoare care se dispun radial-orizontal, de mari dimensiuni (7-8 m lungime) îngropate la cel putin 50 cm adâncime, dar nu mai putin de adâncimea de înghet a solului;
b) mai multi electrozi verticali cu lungimea totala de minimum 6 m ( 3 bucati la 2 metri sau 4 buati la 1.5 metri ) dispusi în linie sau triunghi,distanta între ei de cel putin egala cu lungimea electrozilor legati între ei.
Se recomanda forma triunghiulara pentru electrozii verticali.
Cazuri particulare
-in cazul cosurilor de uzina datorita înaltimii mari si ionizarii aerului produsa de fum si gaze calde, este necesar ca la partea superioara a acestora, pe directia vântului dominant se instaleaza PDA, confectionat din materiale rezistente la coroziune, temperatura s.a.
-Se poate utiliza, ca suport comun pentru PDA si antena, un catarg obisnuit în urmatoarele conditii:
I catargul este din teava suficient de rezistenta si nu necesita ancorare prin sufa;
II PDA se fixeaza în vârful catargului;
III vârful PDA depaseste cu cel putin 2 m antena cea mai apropiata;
IV fixarea conductorului de coborâre se face prin intermediul unui colier de legatura fixat direct pe tija;
V traseul cablului coaxial al antenei este în interiorul catargului sau într-un tub metalic.
-În cazul în care în volumul de protejat se afla o antena individuala sau colectiva, catargul antenei trebuie legat prin intermediul unui dispozitiv de protectie împotriva supratensiunilor sau descarcator, la conductoarele de coborâre ale IPT.
-Pentru cosuri cu înaltimi mai mari de 40 m sunt necesare cel putin patru coborâri, repartizate uniform, dintre care una pe directia vântului dominant. Aceste coborâri se leaga între ele prin centuri în
partile de sus si jos la baza cosurilor. Fiecare coborâre se leags la priza de pamânt.
-Datorita faptului ca turlele, clopotnitele si foisoarele sunt puncte preferentiale ale trasnetului, datorita formelor proeminente, atunci când constructia are mai multe proeminente, PDA se instaleaza pe proeminenta cea mai înalta. PDA-ul se leaga direct la pamânt astfel încât unul din conductoarele de coborâre sa se afle pe un traseu care este în lungul acestei proeminente.