Automatizari posibile cu sistemul de Casa Inteligenta

Asa zisul BMS sau mai popular “casa inteligenta’ este un concept pe presupune o centrala care primeste informatii de la o serie de senzori, si prin intermediul scenariilor facute la programarea initiala, transmite comenzi la relee on of sau direct la consumatorii electrici.

Mai nou pe piata a aparut un limbaj international de comunicare  wireless denumit Z-wave. Sub acest limbaj au aparut pe piata din ce in ce mai multi producatori care isi echipeaza aparatele cu relee capabile sa comunice in acest limbaj.  Iata o parte din acesti producatori :

Fibaro – produce unitati centrale de comanda, senzori , relee – in prezent acest producator se numara printre liderii si pionierii acestei tehnologii

36870

Dafoss – produce termostate cu comunicare Z-wave si perfect adaptati la centralele Fibaro

38366

Fakro – produce motoare pentru ferestre de mansarda, care au incorporat releu z-wave

38316

Popp- producator de sirene, statii meteo, electro vane Z-wave

38314

etc etc

Cum spuneam si mai sus, prin intermediul unitatilor centrale (fibaro sau orice alt producator de unitati z-wave) se pot face comenzi catre alte relee z-wave indiferent de producatorul acestora, deoarece toate comunica wireless prin tehnologie z-wave.

Unitatea centrala comunica cu senzorii si releele si in paralel poate fi comandata din telefonul mobil via internet sau local. Astfel sistemul BMS lucreaza pre programat dupa anumite scenarii dar si comandate manual de la diatata prin telefon via internet.

Iata cateva scenarii care se pot face

-controlul programat in functie de orar al climatizarii. Asta presupune relee  care sa intrerupa alimentare sursei de caldura  si de senzori de temperatura care sa comunice informatii centralei,  in functie de setarile facute aceasta din urma sa poata da comenzi de pornit oprit releului on/off al incalzirii in pardoseala sau termostatului de pe calorifer.

Senzorii de temperatura pot fi chiar senzori de geam, sau senzor de miscare care au incorporat in plus fata de functia principala si senzorul de  temperatura.

Diferiti senzori pot fi vazuti aici.

36904 (1)

 

 

 

 

 

Relee sau termostate aici 

36911 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alt scenariu se poate face cu senzori de miscare si de geam care pot da semnal  de efractie centralei iar centrala sa trimita comanda de pornire sirenei z-wave.

38313

Alt scenariu de control acces ar putea folosi semnalul gps al telefonului asociat centralei, iar cand acesta se apropie de casa, centrala sa dea coamanda automata de deschidere a portilor de garaj sau chiar a ialei de deschidere a usii

38319

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scenarii se pot face foarte multe, comenzi automate de iluminare, comenzi automate de inchidere feretre mansarda sau jaluzele automate, toate pornite de la niste informatii oferite de senzori sau de la comenzi date manual prin telefon sau tableta, in urma carora se pot declansa scenarii simple on/off sau programate cu fel de fel de conditii. Exemplu de conditie – pornirea irigatului gradinii dupa ora prestabilita dar numai cu conditia ca afara sa nu ploua( aceasta informatie din urma fiind oferita de statia meteo)

 

Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 1 votes
Brand Name
z-wave
Product Name
Bms
Price
euro 300
Product Availability
Available in Stock
Articolul a fost postat in Electricitate ecologie. Adauga la Bookmark acest link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *