Tipuri de cabluri cu codificatii romanesti

Din practica am observat ca in piata exista o confuzie des intalnita intre conductor si cablu . Pentru asta in primul rand trebuie lamurita diferenta dintre conductor electric si cablu electric . Conductorul  reprezinta un fir din cupru sau aluminiu izolat cu pvc  , iar cablul electric reprezinta o suma de conductori izolati individual cu pvc si apoi toate la un loc izolate cu diferite tipuri de manta cum ar fi PVC , cauciuc , PVC+tresa metalica etc etc

Toate tipurile de cabluri sau conductori electrici vin cu o codificare din litere + cifre .Mai jos o sa incerc sa enumar cateva din codificatiile uzuale romanesti impreuna cu caracteristicile fiecarei game .

Cel mai dest intalni la noi in tara este FY-ul ,el reprezinta unitatea de baza la majoritatea cablurilor electrici .Conductorul se poate folosi , in instalatiile electirce, direct in tuburile pvc .Aceasta este cel mai raspandit fel de instalatie electrica .

Conductorul din cupru FY este un conductor rigid izolat, de uz general care se foloseste cu precadere in instalatii electrice fixe montate pe/in tencuiala in tuburi de protectie, la circuitele de semnalizare si control.

F – miez de cablu aplicat cu petrol / invelis de metal / cablu de otel plat / F cablu cu mai multe cuarte in stea pentru calea ferata

Y – PVC / fire plate fine

Lista coduri uzuale cablu FY cele mai des utilizate :

  • Conductor FY 1.5
  • Conductor FY 10
  • Conductor FY 4
  • Conductor FY 6
  • Conductor FY 2.5
  • Conductor FY 25
  • Conductor FY 35
  • Cablu FY 50
  • Cablu FY 70

Cateva preturi informative puteti lua de aici

Cablul de energie ACYAbY face parte din categoria cablurilor electrice de energie armate care contine un conductor din aluminiu unifilar din clasa de flexibilitate 1 sau multifilar din clasa de flexibilitate 2, in conformitate cu SR EN 60228. Izolatia este din PVC tip DIV 10 iar mantaua exterioara din PVC tip DMV 17 in variantele de culori negru sau gri, este responsabila de proprietatile ignifuge ale cablului.

A – cablu de exterior / design national aprobat / tip national
C – ecran din fire de cupru impletite / ecran din fire de cupru filate
Y – PVC
b – armatura

Acest tip de cablu este folosit in general la bransamentele electrice  cand traseul este subteran

Lista cod cabluri uzuale cablu ACYAbY aici .

ACYY este un cablu de energie cu conductor de aluminiu sau de cupru, cu izolatie si manta din PVC pentru retelele electrice de suprafata.

Se foloseste in instalatii electrice fixe, in retele electrice de curent continuu si alternativ, in statii de energie electrica, in instalatii electrice electrice industriale. Nu trebuie instalat in medii corozive care pot ataca mantaua de PVC a cablului. Cablurile ACYY-F au manta de PVC cu intarziere marita la propagare flacara.

Tensiunea electrica nominala: U0/U=0,6/1,0(1,2) kV

A – tip national / cablu de exterior / design national aprobat
C – ecran din fire de cupru impletite / ecran din fire de cupru filate
Y – PVC / fire plate fine

Tipuri de coduri uzuale cablu ACYY aici

Cablurile CYY din categoria F, usor de recunoscut dupa mantaua gri, prezinta proprietati ignifuge foarte bune. Ca descriere fizica, CYY au in componenta un conductor de cupru unifilar cu clasa de flexibilitate 1 (<10 mm2) sau multifilar cu clasa de flexibilitate 2 (>10mm2), cu izolatie de PVC tip I88 (IF), manta de umplutura SDR si manta PVC tip I88 (IF). Vin in variante in care incorporeaza de la 1 la peste 5 conductoare, ce respecta un cod al culorilor: 1 conductor ( galben-verde sau albastru), 2 conductoare (negru, galben-verde), 3 conductoare ( galben-verde, albastru, maro), 4 conductoare ( albastru, maro, negru, gri/ galben-verde, march, negru, gri), 5 conductoare (galben-verde, albastru, maro, negru, gri/ albastru, maro, negru, gri, negru).

C – ecran din fire de cupru impletite / ecran din fire de cupru filate
Y – fire plate fine / PVC

Lista coduri uzuale ale cablului CYY aici

Cablul CSYY-F este un cablu armat de semnalizare cu conductor de cupru flexibil clasa 5, conform SR EN 60228, izolatie si manta interioare / exterioara de PVC.

Cablul se utilizeaza in instalaţii electrice fixe, pozate in incaperi interioare, in canale, in aer liber, in pamant, in apa (cu excepţia apelor contaminate care ataca mantaua de PVC). Cablurile cu intarziere marita la propagarea flacarii sunt destinate pozarii individuale sau in grup in gospodariile de cabluri (tunele, subsoluri, canale, poduri, galerii ale centralelor si statiilor electrice).

C – ecran din fire de cupru impletite / ecran din fire de cupru filate

S – cablu de semnal

Y – fire plate fine / PVC

MCCG este un cod al cablurilor electrice flexibile cu conductor de cupru multifilar flexibil clasa 5, conform SR EN 60228, care contin un strat separator de folie poliesterica.Izolatia si mantaua cablului sunt din amestec de cauciu obisnuit, iar tensiunea nomina este : U0/U = 450/750 V

M – cablu cu izolatie din plastic / conductor de cablu izolat
C – ecran din fire de cupru impletite / ecran din fire de cupru filate
G – izolate sau cu teaca din materiale RUBBER

Acest tip de cablu electric se foloseste in special la utilaje deoarece are manta rezistenta la uzura, frecare .
Lista de cabluri uzuale / coduri de cablu tip MCCG aici

Cablul MYYM este un cablu flexibil cu conductor de cupru flexibil clasa 5, conform SR EN 60228, manta si izolatie din PVC.
Este folosit pentru instalatii electrice semi-industriale, cablurile fiind supuse la solicitari mecanice medii.

M – cablu cu izolatie din plastic / conductor de cablu izolat
Y – fire plate fine / PVC

Acest tip de cablu este cel mai des intalnit in instalatiile electrice casnice la alimentarea corpurilor de iluminat , alimentarea aparatelor electrocasnice etc

Coduri uzuale ale cablului MYYM aici

Cablul TYIR este alcatuit din mai multe conductoare aluminiu, torsadate, cu izolatie PVC. In interiorul mantalei, exista 3 tipuri de conductori: un conductor din otel-aluminiu, conductoare de faza pentru retelele electrice trifazate, conductoare de faza pentru retelele de iluminat public.

TYIR se foloseste pentru bransamente si retele aeriene de joasa tensiune. Se utilizeaza pentru realizarea retelelor electrice de alimentare a abonatilor casnici si pentru retelele de iluminat public.

Tensiunea nominala: U0/U = 0,6/ 1 KV

T – impletit textil
Y – fire plate fine / PVC
R – fire fine standard / cauciuc doropren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
2.5 based on 8 votes
Brand Name
Cablu
Product Name
Conductor
Articolul a fost postat in Cabluri electrice. Adauga la Bookmark acest link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *