Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

CADOURI GARANTATE

PENTRU COMENZI MAI MARI DE 250 RON
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Casa inteligenta

Din ce in ce mai multa lume vorbeste despre “Casa Inteligenta” sau “BMS” sau ” building management” , cam toate exprimarile, fie ele in limba romana sau engleza, reprezinta cam acelasi lucru si anume gestionarea de la distanta sau programat  a consumatorilor electrici din cladire.

Am sa incerc sa fac o descriere cat mai populara a acestui sistem :

Sistemul de “Casa Inteligenta ” se realizeaza cu ajutorul releelor comandate de micro computere. Practic comenzile electrice se realizeaza indirect cu ajutorul releelor care pot primi o comanda directa din :

A- intrerupatoare cu revenire. Este cea mai simpla comanda  atunci cand un utilizator doreste sa aprinda lumina clasic, acesta apasa intrerupatorul cu revenire care comanda releul si acesta din urma  inchide circuitul circuitul de lumina. Poate parea mai complicat traseul dar cu siguranta ca nu este, in Elvetia se foloseste sitemul de comanda prin relee de peste 40 ani. In plus orice buton poate avea functie dubla, apasare scurta si apasare lunga. Practic cu acelasi buton putem aprinde  lumina din camera dar pe comanda de apasare lunga putem stabili orice alt ceva. Exemplu : la etaj in dormitor la capul patului punem un buton care pe  apasare scurta sa comadna lumina din camera iar pe apasarea lunga sa porneasca scenariul de noapte care ar presupune stingerea tuturor luminilor de la parte, pornirea irigatului , incuiereea portilor etc etc .

B-softul instalat pe o tableta, telefon mobil  sau calculator. Cand un utilizator doreste sa porneasca un circuit de la distanta, softul afiseaza planul casei impreuna cu toti consumatorii acesteia, fapt care permite comandarea oricarui circuit via internet. Mai exact, in drum spre casa se poate comanda pornirea instaltie de climatizare sau se poate verifica si opri anumiti consumatori uitati porniti, cum ar fi un fier de calcat sau irigatul peluzei etc etc

C-comenzi programate – sunt acele scenarii salvate in “microcalculatoarele” casei inteligente, care comanda anumite scenarii/programe bine stabilite. Ca si exemplu putem da un scenariu de irigat automat care porneste, pe secvente, irigatia la anumite ore, alt scenariu foarte intalnit este stingerea si aprinderea aleatorie a luminilor in casa cand proprietarii sunt plecati, asta pentru a lasa senzatia ca exista cineva in casa.

D-comenzi primite de la dieferiti senzori montati casei, cum ar fi : senzorul de ploaie da comanda releului/centralei inteligente sa opreasca scenariul de irigatii si, eventual, sa inchida ferestrele din acoperis. Senzorul crepuscular poate comanda pornirea iluminatului nocturn. Senzorul de vant poate inchide copertinele. Senzor anticutremur (contra cost cu abonement lunar) acest senzor poate porni un scenrariu de avarie care poate consta in descuierea tuturor usilor de evacuare, oprireaza gazelor, pornirea iluminatului de avarie etc etc etc

Ar mai fi multe alte optiuni care le poate face casa inteligenta cum ar fi gestionarea sistemului de incalzire, gestionarea sonorizarii, etc etc etc.

Ca si instalatie aceasta presupune comenzi directe de la intrerupatoare in tablou si de la lampi in tablou, fata de intalatia clasica care se facea cu circuit din tablou pana la lampa iar undeva pe circuit se punea intrerupatorul. Aceasta este singura diferenta in trasarea circuitelor, prizele raman neschimbate. Mai jos aveti schita de principiu din instalatia “casa inteligenta” si din instalatia clasica .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un avantaj important al acestui principiu de instalati cu relee este ca orice buton isi poate schimba functia fara modificari in instalatie. Totul se poateface din soft sau schimband cablurile de comanda din tablou.

Dpdv economic o intalatie cu relee, fara partea de calculatoare (“creier”) este cam la aceleasi costuri cu o intalatie clasica si poate functiona fara probleme ca aceasta. Exista multi beneficari care concep instalatia pe principiul “casa inteligenta” dar in prima faza cumpara doar releele si utilizeaza instalatia clasic, apoi achizitoneaza si “creierul” pe care il leaga la net, ii face scenarii etc etc

Un exemplu de instalatie poate fi vazut si la producatorul pe care noi il reprezentam,  aici .

Ești electrician sau ai nevoie de echipamente electronice?

Accesează magazinul nostru online cu peste 300.000 de produse. Ai echipamente de calitate pentru toate proiectele și soluții practice și sigure pentru casa ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi articole din aceeași categorie

Cabluri rezistente la foc nhxh

  Cablurile rezistente la foc sunt cunoscute dupa codificatia NHXH aceasta este continuata de FE180/E90 sau FE180/E30, indicativele E30 respectiv E90 reprezinta timpul in minute de rezistenta la foc deschis.

Citește mai mult »