Ochii sunt capabili de a recepta atât lumina directă cât şi pe cea indirectă. Lumina directă asemănătoare cu lumina caldă a unei lumânări aprinse, generează de obicei o senzaţie de confort. Cu toate acestea, deoarece lumina directă nu este de obicei filtrată, este preferată abordarea iluminatului indirect deoarece este mult mai benefic pentru vedere. Acest tip de lumină se reflectă atît pe perete cît şi pe plafon. De asemenea sunt diferite metode de iluminat indirect. Sursa de iluminat poate fi mascată printr-o frescă a tavanului, în spatele unei draperii, sau într-o nişă a peretelui.
Cu toate acestea, pentru a se putea garanta un unghi larg al iluminării, sursa de lumină trebuie să fie localizată la o distanţă adecvată de suprafaţa ce se doreşte a fi luminată.
Este foarte important ca sursa de iluminat sa fie situată peste
nivelul ochilor. Proiectoarele de tavan trebuie să fie montate sub înalţimea de 1,70 m. Ţineţi minte: camerele mici cu tavane joase necesită o planificare atentă înainte de a opta pentru montarea unor proiectoare, în condiţiile în care efectul acestora poate fi în mare masură diminuat.