Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

CADOURI GARANTATE

PENTRU COMENZI MAI MARI DE 250 RON
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Iluminat de sigurante, conditii de aplicare, standarde confrom I7-2011, SR EN 1838, NP06-2002

Iluminatul de siguranta se imparte in doua mari grupe Iluminat de Securitate si Iluminat pentru continuare lucrului.

Din prima categorie mentionata fac parte:

1- iluminat pentru interventie in zonele de risc, timplu de punere in fucntiune, sau actionare este de 0.5-5 secunde, cu timp de functionare de cel putin 2 ore. Se monteaza in garaje de pompieri, locuri in care sunt montate armaturi alte unor utilaje sau instalatii care trebuiesc actionate in caz de avarie. Exemple ar fi vane, robineti, dispozitive de comanda

2-iluminat pentru circulatie in cladire,  timplu de punere in fucntiune, sau actionare este de 5 secunde, cu timp de functionare de cel putin 2 ore.

Acest tip de iluminat se utilizeaza in special pe coridoare de la cinematografe, sali de spectacol, se foloseste pentru a ajuta spectatorii sa observe eventuale obstacole atunci cand iluminatu lipseste sau cand lampile de mergenta nu pot asigura un iluminat suficient.

3-iluminat pentru evacuare in caz de urgenta,  timplu de punere in fucntiune, sau actionare este de 5 secunde, cu timp de functionare de cel putin 3 ore pentru cladirile inalte, si doua ore pentru cladiri normale. Acest tip de iluminat este obligatoriu in cladiri publice cu mai mult de 50 persoane, incaperi supraterane mai mari de 300 mp, incaperi subternae mai mari de 100mp ( in ambele cazuri numarul de peroane nu conteaza), parcari inchise  supraterane sau subterane, toalete mai mari de 8 mp si toalete pentru persoane cu dizabilitati, spatii de productie cu mai mult de 20 persoane, spatii de productie atunci cand distana de la cel mai indepartat punct de lucru pana la usa de evacuare sau pana la spatiu de protectie este mai mare de 30 metri.

Reguli de montaj :

cel putin 2 metri deasupra solului,

deaspura fiecarei usi destinate evacuarii in caz de urgenta,

la maxim 2 metri de scari, astfel incat sa se realizeze iluminatul tuturor trepteleor,

la maxim 2 metri de schimbarea de directie,

la fiecare intersectie de coridoare,

la maxim 2 metri de orice schimbare de nivel,

la panourile indicatoarele semnalizare de securitate,

in exteriorul si langa fiecare iesire de urgenta,

la scarile rulante,

la maxim 2 metri de punctele sanitare,

langa fiecare echipament de stingere incendiu, extinctor, hidrant etc

De-a lungul cailor de evacuare, distanta intre lampi trebuie sa fie maxim de 15 metri.

4-iluminat impotriva panicii,  timplu de punere in fucntiune, sau actionare este de 5 secunde, cu timp de functionare de cel putin 1 ora.

Acest tip de iluminat se foloseste in cladiri publice cu mai mult de 50 persoane, incaperi subterane din cladiri publice cu mai mult de 100 persoane, incaperi mai mari de 60 mp, spatii de productie cu mai mult de 100 lucratori sau cu densitate mai mare de 1 om / 10 metri patrati. Sistemul de iluminat trebuie sa fie echipat cu comanda automata de punere in functiune dupa intreruperea iluminatului principal plus o comanda manuala pentru personalul de serviciu.

5-iluminat de veghe,  timplu de punere in fucntiune, sau actionare este de 5 secunde

Se foloseste in saloane de spita, ospicii, puscarii , incaperi unde este necesara supravegherea pe timpul noptii. Timpul de functionare nu este normat.

6-iluminat pentru marcarea hidrantilor interiori de incendiu,  timplu de punere in fucntiune, sau actionare este de 5 secund, cu timp de functionare de cel putin 1 ora

Se monteaza alaturi sau deasupra hidrantului la maxim 2 metri si poate fi in comun cu iluminatul de evacuare, circulare sau panica.

7-iluminat de siguranta portabila

Pentru iluminatul de siguranta pentru continuare lucrului, timpul de punere in functiune este de 0.5-5 secunde iar ca si timp de functionare, pana la terminarea activitatii cu risc.

Caracteristici principale pentru iluminatul de siguranta, conform standardelor I7 si EN :

-Timpul de functionare este pana terminare activitatii in zonele de risc unde este necesar iluminat pentru continuarea lucrului.

-Timpul de functionare este de minim o ora

-Timpul de functionare este de minim 3 ore pentru cladirile foarte inalte, cladiri cu sali aglomerate ( din categoria S1) si hoteluri.

-Timpul de functionare este de minim 2 ore pentru cladiri  inalte, cladiri cu sali aglomerate  din categoria S2, cladiri de sanatate, cladiri de invatamant, de turism, pentru cultura, centre comerciale, parcaje subterane de tip P3 si P4, precum si parcari inchise cu mai mult de 3 nivele.

Modul de functionare :

Iluminatul de evacuare trebuie trebuie sa functioneze permanet atat timp cat este personal in cladire, cu urmatoarele exceptii :

-unde exista sistem permanent de supraveghere a iluminatului

-unde acest iluminat este asigurat de ilumnarea naturala pe perioada activitatii in cladire.

Pentru cladirile mari, se impune o verificare periodica a sistemului de iluminat de siguranta. Acest lucru se va mentiona in jurnalul de verificari dupa fiecare verificare efectuata.

Tipuri de lampi iluminat de siguranta :

1 Luminobloc– sunt acele lampi de emergenta care au acumulatori incorporati. Avantajul principal al acestor lampi este pretul destul de mic, dar un mare dezavantaj au cand sunt montate in cladiri mari, unde dupa o perioada acumulatorii acestor lampi se defecteaza. Monitorizarea functionarii corespunzatoare se face foarte greoi deoarece fiecare lampa trebuie verificata manual, asftel existand riscul ca in cazul unei urgente unele lampi sa nu functioneze in parametrii ( autonomia sa fie redusa mult datorita uzurii acumulatorului) sau chiar sa nu functioneze.

2 Iluminat de siguranta centralizat. Acest sitem presupune lampile de semnalizare si un tablou general centralizat, in care se afla acumulatorii, panoul de comanda, care este dotat cu soft de monitorizare lampi, se pot simula situatii de urgenta, etc etc. Numai cu acest sistem centralizat se pot face periodic instructaje de evacuare cladire, personalului afectat. Acest tip de sistem se conecteaza la calculator si poate fi comandat si de la distanta.

CES Spider

 

 

 

 

 

 

h-300en

 

Cel mai important este ca un iluminat de siguranta bine facut POATE SALVA VIETI!

 

 

 

 

Ești electrician sau ai nevoie de echipamente electronice?

Accesează magazinul nostru online cu peste 300.000 de produse. Ai echipamente de calitate pentru toate proiectele și soluții practice și sigure pentru casa ta!

Be the first to write a review

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi articole din aceeași categorie

Doze pentru montaj corpuri de iluminat exterior pe fatade termoizolate

In ultima perioada tot mai multe cladiri sunt reabilitate si beneficiaza de sisteme termoizolante cu diversi izolatori termici cum ar fi polisitrenul care se poate gasi in diferite grosimi incepande de la 2 cm si poate atingnad uneori si grosimea de 20 cm .In cazul acestor fatade ,de cele mai multe ori montajul corpurilor de iluminat este un pic mai dificil , in sensul ca diblurile de montaj nu ajun

Citește mai mult »

Finantam pe maxim 5 ani sistemele de iluminat cu LED

LED-urile reprezintă cea mai nouă şi eficientă tehnologie de iluminat. Comparativ cu sursele de iluminat tradiţionale, LED-urile sunt mult mai efi ciente şi mai durabile.In majoritatea cazurilor iluminatul cu led aduce o economie de curent electric de aprorixmativ 75% avand acelasi nivel de iluminare ca si cu sistemele clasice de iluminat ; la aceasta economie de energie se adauga si economia in exploatare , la corpurile cu LED ne mai

Citește mai mult »

Doze pentru montaj prize si intrerupatoare pe exteriorul cladirilor termoizolate ade

Pentru fatadele cladirilor termoizolate exista un produs nou produs de firma  Kopos din Cehia care asigura un montaj ferm al aparatelor si in acelasi timp  nu compromite izolatia cladirii . Acest produs se numeste KEZ si este caracterizat prin : Doza serveste la instalarea aparatelor (prize si intrerupatoare ) pe fatadele izolate termic ale cladirilor . Profilul dozelor elimina pierderile termice . Doza permite instalarea instrumentelor pe izolatie cu grosimea

Citește mai mult »