otivul evident si probabil singurul care iti da un impuls serios sa elemini toate sursele care risipesc electricitatea este pretul mai scazut al facturii. In plus, din seria “criza economica trezeste ecologistul din tine ”, mai exista si un efect secundar: vei face o favoare planetei si vei primi o bulina alba in catalogul micilor ecologisti.
Cum? Fiecare cantitate de energie electrica pe care o folosesti rezulta in urma arderii unor combustibili care polueaza. Cu toate acestea, sa cauti o sursa “curata”, doar pentru a consuma aceleasi cantitati monstruoase de curent e ridicol. Mai bine incerci, in primul rand, sa folosesti mai putina electricitate. Indirect, ii vei ajuta si pe cei care iau salvarea habitatului in serios si care vor sa te scoata din inertia de parazit consumator in care ai picat si din feeria risipitoare pe care doar cuvantul “bani” o poate sfarsi.
Concret, poate factura de electricitate nu este centrul interesului tau in timpul unei zile obisnuite de munca si o iei ca atare, fara a te gandi ca poti regla suma lunara pe care o lasi pe la ghiseele Enel. Dar pretul electricitatii a crescut si va mai creste. Nu are niciun rost sa acceptam o cheltuiala pe care am putea sa o micsoram.
-Foloseste becuri economice (sau CFL-uri) sau mai nou foloseste becurile cu LED. Fata de cele vechi, consuma cu aproximativ 60% mai putin. Intr-adevar, sunt mai scumpe, dar au o durata mai lunga de viata, deci diferenta de pret se va atenua in timp.
–Lampile cu senzor de miscare, amplasate in locurile unde sunt utile, te vor scuti de alta risipa de energie .Sau se poate utiliza senzor de miscare sau crepuscular pentru orice fel de corp de iluminat .
-Daca ai posibilitatea utilizeaza cat mai mult energia solara cu ajutorul panourilor solare de incalzit apa sau chiar cu ajutorul panourilor fotovoltaice care produc direct energie electrica .
-Energia eoliana este o sursa care se poate aplica si la nivel mic prin mini centrale eoliene cat si la nivel macro .
Referitor la acest subiect se pot scrie multe dar concluzionez cu cateva sfaturi :
1. Aprindeti lumina numai atunci cand este nevoie, nu lasati becurile sa arda fara rost.
2. Schimbaţi toate becuri incandescente, cautati sa le inlocuiti cu cele fluorescente.
3. Scoateti aparatele din priza ( maşină de spălat, prajitoare, uscatore de par, etc) atunci cand nu sunt utilizate. Aceasta include si incarcatorul telefonului si orice lumina de tensiune mica.
4. Opriti calculatorul dumneavostra atunci cand nu este utilizat. Exista un fel de dispozitiv care opreste scurgerile de curent de la sursa. Cand sunt oprite, toate electronicele folosesc o cantitate mica de curent.
5. In afara casei instalati un sensor de miscare, care aprinde lumina numai atunci cand acesta detecteaza miscare.
6. Cumparati termostate programabile si setati-le sa se opreasca atunci cand nu sunteti in casa. Le puteti programa sa se aprinda cu jumatate de ora inainte sa va intoarceti acasa.
7. Incercati sa instalati sisteme solare si eoliene, nemaidepinzand de energia data de stat, in acelasi timp contribuiti la oprirea emisilor de gaze.
8. Cand sunteti plecat din casa pentru cateva zile, setati boilerul la cea mai mica temperatura si scoateti din priza absolut totul. Daca sunteti intr-o calatorie mai lunga, goliti frigiderul, deconectati-l si lasati usa deschisa.
9. Verificati daca compania energetica are oferte de distibuire mai putina a energie pentru zilele cand sunteti plecat.
10. Cand ati economisit destui bani instalati ferestre eficiente, care capteaza caldura soarelui in timpul iernii, iar vara o elibereaza.