Lista de mai jos oferta cateva exemple de situatii generale si particulare asociate cu posibilitatea de formare a unei atmosfere explozive (zone periculoase) . Clasificarea pentru zonele antiex
Pentru
INDUSTRIA LEMNULUI SI PRELUCRARII LEMNULUI:
Acest exemplu ia in considerare zonele utilizate pentru prelucrarea lemnului, cu masini dotate cu sisteme de aspirare pentru indepartarea rumegusului si pulberii de lemn:
- Talasul si rumegusul de obicei raman suspendate in aer pentru perioade scurte de timp datorita dimensiunilor lor.
- Pulberea de lemn mai fina ramane suspendata pentru perioade mai lungi de timp si este mai periculoasa
- Pericolul reprezentat de pulberea de lemn este marcat prin temperatura de aprindere scazuta, in forma stratului format
- In general, clasificarea include zona 22 cu extensie de cativa metrii in jurul masinii si zonelor unde pulberea se poate aseza
Acest exemplu ia in considerare zonele utilizate pentru prelucrarea lemnului, cu masini dotate cu sisteme de aspirare pentru indepartarea rumegusului si pulberii de lemn:
- Talasul si rumegusul de obicei raman suspendate in aer pentru perioade scurte de timp datorita dimensiunilor lor.
- Pulberea de lemn mai fina ramane suspendata pentru perioade mai lungi de timp si este mai periculoasa
- Pericolul reprezentat de pulberea de lemn este marcat prin temperatura de aprindere scazuta, in forma stratului format
- In general, clasificarea include zona 22 cu extensie de cativa metrii in jurul masinii si zonelor unde pulberea se poate aseza
SILOZURI DE CEREALE
Acest exemplu ia in considerare silozurile utilizate pentru depozitarea cerealelor (grau, porumb, orez, soia, etc…) in care incarcarea, descarcarea si alte operatiuni de procesare au loc, ceea ce ar putea genera o atmosfera exploziva.
Praful cerealelor, datorita greutatii sale specifice scazute, poate ramane suspendat in aer pentru perioade lungi de timp, astfel generand o atmosfera exploziva:
- Zona 20 – volum in interiorul silozurilor
- Zona 21 – zona de incarcare si descarcare, respectiv zonele adiacente
- Zona 22 – volumul din jurul zonei 21, cu o extensie de catva metrii, include de asemenea zonele in care praful se poate depozita in straturi, si, depozite de pachete care se pot rupe.
BRUTARII SI PATISERII
Acest exemplu ia in considerare societatile care dezvolta productii, unde sunt utilizate faini pentru productia produselor alimentare. Clasificarea depinde de tipul laboratorului, de dimensiunea camerelor si ventilatie:
- Zona 20 – volumul din interiorul masinilor de procesare
- Zona 21 – zona de incarcare si descarcare a fainilor
- Zona 22 – posibila in cazul ruperii sacilor de faina
Aici puteti gasi produse speciale pentru zonele EX : http://www.materialeelectrice.ro/produse/antiex-61