Pentru acesasta situatie se pot folosi doua variante de produse electrice :
Covorase – sunt concepute special pentru topirea zapezii in parcari, pe alei, pavaje, trepte, poduri, acoperisuri, etc in deplina siguranta.
Sistemele de topire a zapezii sunt cabluri de incalzire fie impletite in forma de covoras, numite Covorase de Topire a Zapezii, fie doar in forma de cablu.
Cabluri – este in serie alcatuit fie dintr-un conductor dublu cu fir de plumb la rece de 5.0M la un capat pentru a furniza energie sau dintr-un singur conductor cu fir de plumb la rece de 5.0M la ambele capete pentru a furniza energie.
CONSTRUIREA SI SELECTIA COVORASULUI SAU CABLULUI DE TOPIRE A ZAPEZII
Cablul de topire a zapezii consta dintr-o rezistenta de incalzire izolata cu un compus pe baza de Fluoropolimer si Poliolefin avand putere dielectrica mare si o temperatura buna cu durabilitate, ceea ce face cablul absolut sigur. Un invelis metalic este menit sa putere mecanica aditionalasi sa asigure pamantarea. Este asigurata o izolatie finala dintr-un compus pe baza de Halogen Poliolefin Zero pentru a face cablul mai rezistent si pentru a oferi protectie impotriva coroziunilor. Cablu de incalzire consta dintr-un fir de plumb la rece dupa cum se cere. Jonctiunea cald si rece este conceputa special pentru a oferi siguranta de 100% contra greselilor de manevrare.
Cateva conditii de montaj si exloatare:
-Cablul de incalzire nu trebuie sa se incruciseze sau sa se intretaie niciodata. Acest lucru ar putea provoca supraincalzirea cablului ceea ce ar duce la inlocuirea sa.
-Cablu de incalzire nu trebuie scurtat. Lungimea cablului nu trebuie alterata in nici o circumstanta. Acest fapt poate cauza supraincalzirea avand ca rezultat deteriorarea cablului
-Covorasele sau cablurile de topire a zapezii trebuie separate de alta sursa de caldura cum ar fi corpurile de iluminat sau semineurile
-Raza minima de inclinare a cablului de incalzire in timp ce este asezat nu trebuie sa fie mai mica de aproximativ 50mm
–Senzorul de detectare a zapezii sau umezelii trebuie pozitionat la loc deschis, departe de copaci sau tufisuri in asa fel incat sa detecteze umezeala din aer sau ninsoarea si sa initieze alimentarea covorasului sau cablului de incalzire
-Covorasul sau cablul de topire a zapezii trebuie conectat la o sursa cu protectie GFCI/ RCD/ sau echivalentul acestora avand curent estimat de operare rezidual ce nu depaseste 30mA. Consultati un electrician calificatIn cazul in care GFCI / RCD are o eroare in timpul unei operari normale si nu poate fi resetat este probabil sa existe o problema la cablu. Nu trebuie sa se incerce realimentarea cablului. Sistemele de protectie GFCI / RCD nu trebuie suntate in nici o circumstanta.
-Ingaduiti o perioada de timp pentru intarirea placilor de beton sau asfalt dupa instalarea covoraselor sau a cablurilor de topire a zapezii
REGULATORUL SISTEMULUI DE TOPIRE A ZAPEZII
Pentru covorasele sau cablurile de topire a zapezii trebuie folosit un regulator potrivit pentru sistemul de topire a zapezii cu senzor montat pe pavaj.
Senzorul de podea trebuie pozitionat la loc deschis departe de copaci sau tufisuri in asa fel incat sa detecteze umezeala din aer sau ninsoarea si sa initieze alimentarea covorasului sau cablului de incalzire.
Optional se poate comanda sistemul de degivrare din unitate centrala prevazuta cu senzori de podea separat .
In cazul instalarii sub asfalt sau beton, grosimea trebuie sa fie de minim 50mm masurata de la partea de sus a cablului de topire a zapezii.
Pozitionati senzorul de zapada la loc deschis departe de copaci si tufisuri in asa fel incat sa detecteze umezeala din aer sau ninsoareasi sa initieze incalzirea cablurilor. Cablurile cu senzor trebuie protejate cu o teava potrivita.
Din acelasi domeniu mai exista si degivrare robineti, conducte , burlane tevi scurgere.
Exista un tip de kit complet de degivrare prevazut cu stecher de alimentare, cablu si termostat. Foarte usor de aplicat, ideal pentru prevenirea inghetarii robinetilor de apa, vaselor de apa de la animale, ghivece de flori, burlane , jgheaburi etc.