Terminologie si abrevieri in instalatii electrice confomr I7 /2011

Postez acest extras din normativul I7 deoare tot mai multi electricieni se lovesc de abrevieri in proiecte de instalatii electrice . Mai jos veti gasi abrevieri extrase din normativ si aranjate in ordine alfabetica :

A

alimentare normala cu energie electrica – alimentare cu energie electrica dintr-o sursa de energie electrica (transformator, generator) prevazuta pentru a se asigura functionarea receptoarelor electrice ale unui consumator, in regim normal. De regula aceasta este reteaua publica de distributie.
alimentare de rezerva – alimentare prevazuta pentru a mentine, pentru alte scopuri decat cele de securitate, functionarea unei instalatii electrice sau a unor parti ale acesteia, în cazul întreruperii
alimentarii normale (UPS, generator).
alimentare de securitate – alimentare prevazuta pentru mentinerea în functiune a echipamentelor si instalatiilor electrice importante pentru:
– sanatatea si securitatea persoanelor si animalelor domestice si/sau
– pentru evitarea degradarii mediului înconjurator si a altor  echipamente, daca aceasta este ceruta prin reglementari nationale.
Aceasta poate fi UPS, generator, baterie de acumulatoare etc.
aparataj – echipament electric destinat si fie conectat la un circuit electric pentru a asigura una sau mai multe din urmatoarele functii: protectie, comanda, sectionare, conexiune.
arsuri electrice – arsura pielii sau a unui organ, provocata prin trecerea de-a lungul suprafetei sau în profunzime a curentului electric.
atingere directa – contactul direct al persoanelor sau al animalelor cu parti active.
atingere indirecta – contact electric al persoanelor sau al animalelor cu partile conductoare accesibile
puse sub tensiune ca urmare a unui defect.

B.
bariera – element care asigura protectia împotriva atingerilor directe din toate directiile obisnuite de acces.
bariera de protec!ie – parte care asigura protectia împotriva atingerilor directe în toate directiile de acces obisnuite.
bara de echipoten!ializare – bara metalica colectoare care face parte dintr-o retea echipotentiala si care asigura legatura electrica a unui numar de conductoare electrice pentru scopuri de echipotentializare.
borna de echipoten!ializare – borna prevazuta la un echipament sau dispozitiv destinat sa fie conectat cu un sistem de legatura de echipotentializare.
borna principala de legare la pamânt – borna sau bara care face parte dintr-o instalatie de legare la pamant a unei instalatii si care asigura conectarea electrica a unui anumit numar de conductoare pentru scopuri de legare la pamânt.

Articolul a fost postat in Agenda Electricianului. Adauga la Bookmark acest link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *