Instalatii electrice pentru case din lemn sau zone cu potential inflamabil

Dupa cum stim cu totii, casele din lemn, cabanele, mansardele necesita o atentie deosebita in realizarea instalatiei electrice. Daca la instalatia sanitara sau chiar si termica nu este necesara o abordare extrem de precauta, de regula acestea fiind similare sau chiar identice cu intalatiile de la cladirile clasice din beton,la instalatiile electrice trebuiesc utilizate numai echipamente sigure si cu proprietati de ignifugare si autostingere.


Luata pe pasi instalatia electrica pentru case din lemn sau mansarde este bine sa fie realizata cu :

1- Tevi metalice pentru protectia cablurilor electrice. Aceste tevi metalice pot fi rigide sau flexibile.

Copexul metalic se poate folosi atunci cand traseul nu este unul foarte drept sau cand instalatie nu ramane la vedere. Atentie de regul inocuirea conductorilor in acet tip de tub se face mai greoi. COpexul metalic poate fi si izolat cu pvc atunci cand in zona poate aparea efectul de umezeala sau condens.

Detalii si preturi copex metalic aici

 

 

Tevile metalice din aluminiu sunt recomandarea noastra pentru un traseu electric perfect drept, disponibil cu o serie de accesorii fixare si ghidare. Acest tip de instalatie permite permite ca instalatia sa raman la vedere, acese tevi putand fi aliniate perfect. Un mare avantaj ar fi aceste tevi si accesorii sunt din aluminiu si se pot utiliza in zone cu umezeala ridicata, se pot utiliza si in industrie nu numai la casele de lemn. Accesul la cablurile elctrice se poate face foarte usor.

2 Dozele metalice pentru conexiuni electrice.

Indicate pentru zonele cu potential inflamabil sunt dozele de aluminiu, acestea sunt prevazute cu garnituri de etansare la capacul de acces si n functie de numarul de iesiri se echipeaza cu presetupe, de preferinta tot metalice sau macar glanduri de cauciuc. Acest tip de doze se gaseste in diferite forme si dimensiuni.

3 Cabluri electrice speciale cu rezistenta marita la foc si cu proprietati de autostingere. Ca si codificatie aceste cabluri pot fi :

NHXh ( cu resistenta la foc dechis pana la 90 minute),

cabluri siliconice SIhF  cu rezistenta de functionare la temperaturi inalte;

cabluri ignifugate cyy-f sunt cele mai utilizate dar au proprietati doar de autostingere ( fumega dar nu propaga flacara)

4 Conexiuni electrice ferme

Pentru conexiunea cablurilor electrice in doze se recomanda utilizarea regletelor de trecere sau de capat. Exista ogama foarte variata de conexiuni conductori printre care enumeram cateva extrem de sigure:

I Regletele de capat – se livreaza la sir sau la bucata, inlocuiesc inadirile de cablu realizate, in trecut, cu cositor. In comparatie cu metoda veche de cositorire, acest tip de contact, permite interventia ulterioara fara sectionarea conductorului.

II Regelte de trecere   Se folosesc pentru prelungirea conductorilor electrici sau pentru conecatrea consumatorilor ( cum ar fi corpurile de iluminat) la instalatie. Cele mai recomandate sunt relgetele de trecere prevazute cu lamela, aceasta lamela permite stragere de tip menghina asupra conductorului ( mai ales daca acesta este litat), iar presiunea realizata de surub este distribuita prin lamela uniform, ne mai existand pericolul de sectionare al firului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III Regletele de derivatie sunt utilizate atunci cand se doreste conectarea mai multor conductori ( similar ca la regletele de capat) , acestea sunt folosite si in tablourile electrice. Exista reglete de derivatie speciale pentru conductori rigizi si flexibili, cu stragere rapida sau cu surub.

 

 

 

 

 

 

5 Prize si intrerupatoare metalice 

Gama de aparataj din metal realizate in special pentru utilizarea in zonele publice, dar datorita faptului ca sunt realizate din metal, acestea pot if utilizate cu brio si in instalatiile electrice ale caselor de lemn, sectii de productie, service auto etc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Sigurante automate cu protectie diferentiala si cu functia de detectie flama electrica cauzata de contact electric imperfect.

De multa vreme in piata exista sigurantele automate cu protectie diferentiala, mai excat, dupa cum le spun italienii “salva vita” acestea asigrura tripla protectie Scurt circuit, supra sarcina si protectie diferentiala. Pe scurt ce inseamna asta :

supra sarcina=atunci cand se depaseste curentul suporta de circuitul electric si de siguranta aferenta acestuia( mai exact cand pe acelasi circuit alimentez un aer conditionat si o masina de spalat, cand vor for fi aclansate simultan atunci apare supra sarcina si siguranta declanseaza) ;

scurt circuit = declansare automata cand faza se atinge de nul ;

protectie diferentiala = cand exista o scurgere de curent la pamant, de regula aceasa se realizeaza cand o persoana atinge accidental circuitul electric ne izolat si prin aceasta se scurge o cantitate mica de curent la pamant, viteza de declansare este extrem de rapida, persoana, de multe ori, nici nu apuca sa simta expunerea la curentul electric.

De putina vreme pe piata a aparut o noua siguranta automata  care pe langa protectiile mai sus prezentate, detecteaza si aparitia flamei electrice datorate de un contact imperfect ( practic acesta fiind motivul principal la aparitia incendiului)

 

 

 

 

 

Din aceiasi tema a protectie mai recomand si articolul cu privire la realizarea paratrasnetului .

Detalii aici 

Ca si concluzie finala ar fi bine sa subliniem ca, in general, incendiul la o locuinta apare datorita instalatie electrice, si datorita acestui fapt se recomanda maxima atentie in realizarea instalatie si mai ales efectuarea acesteia cu personal calificat si in acelasi timp utilizarera de materiale adecvate.

 

 

Summary
Instalatii electrice pentru case din lemn
Article Name
Instalatii electrice pentru case din lemn
Description
Sfaturi si recomandari cu privire la materialele recomandate a fi utilizate in instalatia electrica de la casele de lemn.
Author
MaterialeElectrice.Ro
Articolul a fost postat in Fara categorie, Protectii electrice , sfaturi ,diverse, Trasee de cabluri. Adauga la Bookmark acest link.