Arcul electric

Arcul electric de sudare este una din sursele termice cele mai folosite pentru imbinarea metalelor cu care se realizeazatopirea MB si MA. Arcul se mentine intre un electrod de metal sau de carbune si piesa de sudat, legate la o sursa de curent. Dupa amorsare arcul formeaza o descarcare electrica puternica de durata si se mentine numai daca intervalul dintre electrod si piesa format din gaze si vapori supraincalziti este ionizat , adica devineconducator cu sarcini electrice libere (electroni si i 353i82d oni). Pentru aceasta este necesar ca intre electrod si piesa sa existe o cadere de tensiune U si sa circule un curent I, adica sa fie dezvoltata o putere de ionizare UI suficienta ca atomii sa disocieze in ioni si electroni a.i acestia sa curga continuu in intervalul dintre electrod si piesa.

Daca electrodul este legat la polul negativ, adica este catod, electrozii formati sunt respinsi spre anod (piesa) si aceasta se produce cu atit mai intens cu cit temperatura catodului este mai mare. Aceasta legatura se numeste DIRECTA. Se formeaza pe electrod o pata catodica care emite electroni si pe piesa o pata anodica care este bombardata continuu de electroni., cu temperatura mai mare decit a petei catodului.

In cazul cind electrodul este anod si pisa catod , mentinerea arcului este mai dificila, deoarece pata catodica formata pe piesa fiind in miscare, emisia de electroni este mai greoaie; in acest caz pata catodica formata nu are timp sa ajunga la temperatura inalta pentru ca emisia de electroni sa fie cit mai mare. Aceasta ledatura se numeste INVERSA. Pentru unii electrozi aceasta legatura este benefica, in speciala tunci cind topirea acestora este mai lenta. Temperatura anodului este intotdeauna mai mare decit la catod, cu citeva sute de grade, din cauza bombardamentului electronilor, care intotdeauna trec de la catod la anod.

Etapele arcului electric

1.     Formarea arcului

Se face amorsarea, care se realizeaza printr-un contact usor al electrodului de piesa, urmat de indepartarea lui scurta. Imediat ce sunt create conditiile de ionizare,iar tensiunea si curentul sunt corespunzatoare, arcul se mentine usor, daca este creat un interval de citiva milimetrii(2-5mm) necesari operatiei de sudare. La producerea contactului se creeaza un scurt circuit, iar intensitatea mare de curent dezvolta o cantitate de caldura, care produce topirea superficiala a asperitatilor de pe suprafetele anodului si catodului in contact , astfel ca poate incepe emisia de electroni. Dupa ce electrodul este indepartat de piesa, emisia, daca este permanenta, stabileste curgerea continuua a curentului. In afara de electroni se mai formeaza si ioni pozitivi care sunt atrasi de catod. Stabilindu-se aceste curgeri in doua sensuri, arcul se mentine sub forma de coloana intre cele doua pete, catodica si anodica, care marginesc coloana a.i circuitul electric este permanent stabilit.

2.     Mentinerea arcului

Pentru mentinerea arcului sunt necesare trei miscari ale electrodului fata de piesa:

a)     de apropiere a electrodului pe masura topirii acestuia a.i arcul sa fie mentinut la lungimea necesara

b)    de miscare transversala, pendulara pentru topirea marginilor de sudat si pentru obtinerea latimea necesare a sudurii

c)     de inaintare a electrodului pe linia de sudare

Metalul este transferat intre electrod si piesa prin picaturi.

SUFLUL ARCULUI

Arcul electric format intre electrod si piesa de sudat fiind un conductor foarte sensibil, face ca el sa fie usor deviat de fortele electromagnetice create la trecerea curentului prin el. Efectul de suflu poate fi inlaturat prin:

locul de legtura al clemei de contact la piesa pentru aducrea curentului electric sa fie cat mai apropiat de arc, ceea ce se obtine fie prin folosirea contactelor mobile care urmaresc pe partea opusa deplasarea arcului, fie prin aducerea curentului la piesa din doua parti opuse se inclina electrodul la inceputul si sfirsitul cusaturii in sens invers suflului arcului utilizarea surselor de curent alternativ si electrozi cu invelis gros se executa in prealabil  suduri discontinue sau se utilizeaza sudarea in trepte inverse.

Articolul a fost postat in Protectii electrice , sfaturi ,diverse. Adauga la Bookmark acest link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *